Endast det bästa är gott nog - Storyn om Glenn Strömberg Collection/Collezione Italiana

Kvalitet & Trovärdighet. Två ord som räcker långt för att beskriva Glenn Strömberg. I egenskap av före detta spelare av högsta internationella klass. Då han är fotbollsexpert i Sveriges Television. I rollen som förväntansfull gäst vid matbordet.

Storyn om Glenn Strömberg Collection | Foto: Ewa Andinsson   Storyn om Glenn Strömberg Collection | Foto: Ewa Andinsson   Storyn om Glenn Strömberg Collection | Foto: Ewa Andinsson   Storyn om Glenn Strömberg Collection | Foto: Ewa Andinsson

Halvfabrikat har aldrig varit något som tilltalat Glenn Strömberg. På fotbollsplanen nöjde han sig aldrig med att springa lika långt, lika mycket och lika smart som alla andra. Han sprang mer, längre och smartare. I TV-studion är han hellre tyst än påtalar sådant vi tittare redan vet. Däremellan förmedlar han alltid det vi inte visste att vi ville veta. Vid ett matbord finns numera en utvecklad förmåga att ta för sig av livets goda. Inte exklusivt, inte dyrt, men äkta och lagat med kärlek.

Eller som Glenn säger:
"Jag är ingen kock, men tycker väldigt mycket om god mat. Under alla mina år i Italien har det italienska köket varit generöst mot mina smaklökar. Jag har under en hel del resor haft förmånen att konstatera att det italienska köket faller mig bäst i smaken. I mina ögon är det nummer ett."

Det är också den röda tråden i det projekt han startade 2004. Då bestämde sig en vältränad trebarnspappa från Bergamo för att starta ett eget matmärke. Med Glenn Strömberg Collection ger han oss svenskar en smak av det italienska landet han förälskade sig i 1984. Där bor han fortfarande kvar tillsammans med hustrun Simona, döttrarna Erika, Ylenia, Giulia och en hel del sällskapsdjur. I regionen Lombardiet vill han leva, åldras och njuta. Inte minst av det som dukas fram.

Hur är viktigare än var

Storyn om Glenn Strömberg Collection | Foto: Ewa AndinssonOm maten serveras på en exklusiv lyxrestaurang, en enkel kvarterskrog eller hemma i egna köket av en matglad svärmor på besök spelar ingen roll. Som så ofta då det gäller Glenn, han är inte en person som gör något halvhjärtat, handlade det inledningsvis om en nyfikenhet som utvecklades till ett ämne han inte kunde släppa. En kompis tyckte att de skulle träffa en äldre gentleman som producerade balsamvinäger och som ingående berättade hur den tillverkas enligt uråldriga traditioner genom att lagras på fat. För att klassas som Tradizionale de Modena eller Tradizionale dé Reggio Emilia, den längst lagrade och mest exklusiva balsamvinägern, krävs tolv år på fat och ett speciellt godkännande. Varan blir dessutom sötare och sötare och dyrare och dyrare ju längre den ligger.

"För mig är det viktiga att den är helt naturell, utan färgämnen och konserveringsmedel. Däremot behövde den inte lagras så länge, det räcker med med 2–6 år. Det innebär, eftersom den inte blir så söt, ett bredare användningsområde och givetvis att priset blir annorlunda. Den äldre herrens passion för balsamvinäger inspirerade Glenn att söka efter andra genuina italienska matläckerheter.Precis som Sverige är Italien ett avlångt land med stora skillnader från norr till söder. I varje region lever och äter man olika. Traditionen och stoltheten då det handlar om mat är enorm och varje del av landet har sin specialitet. Jag bestämde mig för att försöka plocka ihop det bästa från varje region och sedan få in ett antal produkter på marknaden i Sverige."

  

Äkta vara rakt igenom ”Jag måste vara på plats och känna närvaro”.

Storyn om Glenn Strömberg Collection | Foto: Ewa AndinssonSortimentet ska konkurrera med de marknadsledande märkena, men kännas mer genuint. Projektet har inneburit lika många resor i Italien som då han under åtta säsonger var hyllad spelare.

"Jag har varit och hälsat på varenda producent av mina varor, pratat med de ansvariga, med de anställda och med folk i omgivningen."

Glenn har tackat nej till vissa varor där prisnivån och varan varit helt rätt, men där personkemin inte stämt.

"Mitt liv och leverne bygger mycket på att smådetaljer ska kännas tillfredsställande. För mig räcker inte ett affärsmässigt samtal, jag måste vara på plats och känna närvaro."

Det gäller även pasta, olivolja, balsamvinäger, pesto, tomatbas, soltorkade tomater, salami, prosciutto, flera charkprodukter och många ostar som parmesan, taleggio. Senaste tillskotten är äkta italiensk glass med flera smaker.  I framtiden kommer kollektionen att innehålla fler italienska delikatesser. Kanske med lufttorkad skinka, någon njutbar ost eller med ytterligare bröd som smakar ljuvligt precis som det är. Självklart kan det också bli tal om fler efterrätter och glass. Även dryck från en av världens bästa vinproducenter är alltid intressant.

En blågul italienare

Glenn är svensk, men ger oss gärna en smak av det land där han numera bor. Det går nästan att känna den ljuvliga doften av italienska läckerheter då han varmt och kärleksfullt pratar om Italien. Det som mer eller mindre blivit vardagsmat även i blågula hus och hem och som har en underbar smak av det goda. Italienarna är väldigt stolta över sin olivolja och säger att den är världsbäst. Kanske är det så, även om greker och andra medelhavsbor är av en annan uppfattning. Av gammal vana sägs det att Toscana, Liguriatrakten och området kring Gardasjön är de största och mest framgångsrika producenterna av olivolja som blir allt vanligare i kök över hela världen.

"Men det går inte att komma ifrån att 85% av alla olivträd finns i Puglia, Campania, Calabria och på Sicilien. Där finner man fantastisk olivolja gjord efter uråldriga traditioner."

Det är detaljerna som gör det

Glenn Strömberg lämnar som sagt inga detaljer åt slumpen. Säger en tränare vid namn Sven-Göran Eriksson i slutet av 70-talet till en fantastisk bollbegåvning att denne, trots sin teknik, ska satsa på en framtid som hårt arbetande mittfältsslitvarg på fotbollsplan, lyssnar tonåringen och bestämmer sig för att prova. Vill han som nybliven körkortsinnehavare slippa bli omkörd på motorvägen mellan Lerkil i norra Halland och Kamratgården i centrala Göteborg ser han till att det blir så. Även om mammas vita folkvagnsbubbla nog hade mått bättre av ett lugnare tempo.

"Logiken gick inte ihop. I söder är det varmare och mer sol, där borde rimligtvis finnas bättre förutsättningar för olivträd."

Så var det också. Pastan har i dag en helt annan betydelse än då Glenn kom till Italien 1984. Han hade lämnat Benfica i Portugal och köpts av Atalanta. Inför träningar och matcher lassade de nya lagkompisarna in jätteportioner av penne, fusilli och andra kolhydratrika produkter. Mittfältare Strömberg beställde risotto, spaghetti var bara ett kletigt och sönderkokt minne från skoltiden hemma i Lerkil. Det tog ett stort antal huvudskakningar från de andra i gänget innan ”den där långe svensken” fick smak för pastan.

” Det italienska köket faller mig bäst i smaken och är i mina ögon nummer ett.”

Endast det bästa är gott nog

Storyn om Glenn Strömberg Collection | Foto: Ewa AndinssonI dag är det en del av hans vardag.
"För mig och våra produkter är det helt avgörande att pastan görs på gammaldags vis. Det ska vara lång torkningstid och låg temperatur även om det kostar mer än kortare torkningstid i högre temperatur. Det ska vara det bästa råmaterial man kan hitta."

I trakterna av Napoli och i de södra delarna av landet har pastan sitt ursprung och är ”numero uno”. Här finns de bästa producenterna och här hittade Glenn sin leverantör. Så kallad bronsvalsad pasta innebär en strävare yta – och en angenämare smakupplevelse.

 

"Strävheten binder såsen som du har till, den fastnar helt enkelt på pastan istället för att rinna av och det är väl det som är meningen med de välsmakande tillbehören. Som pesto."

I Liguriatrakten är basilikan det som många lever för och av och du kan känna den välbekanta doften från basilika i vartenda fönster och balkong, där görs den bästa peston. Då ska också Strömbergs pesto komma därifrån.

Soltorkade tomater ska torka i sol

Tomaterna ska vara seriöst utvalda och komma från södra Italien där de får växa och frodas i en miljö med mycket sol och värme.
"Det fanns bara ett sätt att ta reda på det. Det var att besöka den odlare jag ville samarbeta med. I nuläget finns det närmare 50-tal varor i sortimentet och jag kan stolt säga att jag personligen besökt alla leverantörer. Jag vill kunna stå för det jag gör. På fotbollsplanen. Som expert i TV. Vid köksbordet."

Och nu kommer det herrkläder också - tillsammans med KAPPAHLS !

"Jag har alltid varit intresserad av mode och kläder och det känns jätteroligt att ha tagit fram denna kollektion under mitt varumärke STRÖMBERG tillsammans med KappAhls designteam. Tanken med kollektionen är att italienska elegans möter den svenska leisure-stilen. När man köper dessa plagg ska man känna sig snygg varje dag. Detaljerna är viktiga som exempelvis fickor, knappar och sömmar. Vi har knappar med kollektionens signum, siffran 7, mitt tröjnummer, uppvik på skjortärmarna med snyggt mönster, påsydd ficka som går att ta ut till näsduk, för att nämna några detaljer. Det är otroligt roligt att vara med och skapa min egen herrkläder kollektion"

 - Glenn Strömberg